2013. január 8., kedd

Képviselőfánk: lépésről- lépésre

Egy régi kedvencemre esett ma a választás, a képviselőfánkra. Sokan tartanak az elkészítéstől, mert nehéznek és macerásnak mondják, de szerintem nem nehéz megcsinálni. A sütés legalapvetőbb hozzávalója a szívünk, hogy szívvel és örömmel süssünk, anélkül nem megy... :)
Íme a recept, sok-sok képet csináltam, így láthatjátok, hogy nem is olyan bonyolult.

Hozzávalók:
Tésztához
20 dkg liszt
10 dkg zsír
5 tojás
2 dl forró víz
csipet só
Krémhez
5 tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csom. vaníliás cukor

Ha sütök mindent előre összekészítek, így nem kell kapkodnom közbe. Nagyi Titka süteménylisztet használtam.

Elkészítés: Tészta
Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt és a csipet sót.(2) 
Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet(3), és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll és leválik a fazék szélétől.(4) 
A tűzről levéve még forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, külön-külön jól elkeverjük.(5)(6) Sütőpapírral bélelt tepsibe 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk és kiskanál segítségével csúcsosra formáljuk a tetejét.(7)
A tésztát egy óráig pihentetjük.

Amíg pihen a tészta megcsinálom a krémet.

Krém készítése
Először is szétválasszuk a tojásfehérjét és sárgáját.(1)
A tojásfehérjéket a cukor kétharmadával keményre verjük, majd félretesszük.(2)
A tej kétharmad részét a vaníliás cukorral forrni tesszük.(3)
A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel és a liszttel. Addig keverjük míg csomómentes nem lesz. Egy kis szita segíthet is ebben.(4) 
Majd ha csomómentes hozzáöntjük a forró tejhez és addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábastól.(5)
Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot.(6)
Majd hideg porcelántálba öntjük, hogy kihűljön.

Amire végeztünk a krémmel és elmosogattunk :) ... addigra süthetjük is a tésztát.
Igen fontos a sütés, sok múlhat rajta. Jó meleg sütőbe kell rakni, én 180 fokon szoktam sütni 20 percig, majd további 5 percet sütöm 150 fokon. Az a lényeg, hogy ropogós aranybarna legyen a teteje. Sütés közben az ajtót ne nyissuk ki, mert összeeshet.
 

Ha megsültek még melegen levágjuk a tetejüket, kiszedjük a belsejét -ami kevés, hártyaszerű tészta-, és megtöltjük őket vaníliakrémmel, majd porcukrot szórunk a tetejére.

Készen is lettek, garantáltan rövid idő alatt elfogyó sütemény :)



Jó Étvágyat!
Remélem tetszett a bejegyzésem, ez volt az első igazi sütős, de ígérem nem ez lesz az utolsó :)

Tartsatok továbbra is velem: www.levendulalak.blogspot.hu









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése