2013. január 19., szombat

Fekete, fehér, tarka, avagy a csodás szárazbab- ízelítő a holnapi bejegyzésből

Egy kis ízelítőt mutatok a holnapi bejegyzésből. Egy finom étellel kedveskedek majd Nektek, aminek az alap összetevője a bab lesz. Nem árulom el, hogy mit fogok csinálni, az legyen titok. :) De ejtsünk meg pár szót erről a fontos alapanyagról.

A bab az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. Ez a piciny - rostban, fehérjében gazdag, könnyen eltartható - zöldség a téli konyha egyik legfontosabb energiaforrása volt évezredeken keresztül, és mind a mai napig igen fontos alapanyaga a világ konyháinak.


A bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek, és a burgonyáénál tízszerte nagyobb fehérje-tartalma elengedhetetlen az emberi szervezet számára. A legtöbb bab zsírtartalma igen alacsony, ellenben igen magas a szénhidráttartalma. 10 dkg szárazbab kalóriaértéke 340 kcal. A bab tartalmaz vasat, folsavat, B-vitaminokat és a vegetáriánus táplálkozás egyik alapeleme.



A szárazbabhoz főzés közben ne adjunk sót vagy ecetet, citromot, esetleg bort, mivel ezektől a bab nehezebben puhul és egy óvatlan fűszerezéssel vagy ízesítéssel megnövelhetjük a főzési időt. A sót, citromot és a többi ízesítőt csak akkor adjuk a babhoz, amikor már majdnem elkészült.
Ugyan a szárazbab igen soká eláll, mégis érdemes úgy vásárolni belőle, hogy maximum annyi legyen otthon, ami egy hónap alatt elfogy. 

A babhoz a legjobban a zöldfűszerek illenek. Ilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a babérlevél vagy a borsikafű. De természetesen a magyar és nemzetközi konyha igen sokféleképp képes ezt a zöldséget elkészíteni. A magyar konyhában leginkább leves vagy sólet formájában van jelen a bab. Ezenkívül készíthető belőle főzelék, saláta, vagy mexikói hatásnak köszönhetően chili con carne vagy chilis bab, de a nagy nemzetközi választékból még ott a cassoulet vagy az olaszok római korból örökölt alaplevese, a minestrone.
Szerintetek mit fogok holnap készíteni?
Ti milyen babos ételt szerettek?
Tartsatok továbbra is velem: www.levendulalak.blogspot.hu 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése