2013. január 12., szombat

Feta sajtos saláta, kapros öntettel

Nagyon szeretem a zöldségeket, akár magában is, de gyakran készítek belőlük salátát. S hogy miért is együnk sok-sok zöldséget? Mert rengeteg vitamin megtalálható bennük. Készítettem is egy táblázatot, amiben a fontosabb zöldségeket soroltam fel és a bennük lévő vitamin mennyiséget.

(Katt a képre, hogy nagyobb méretben megtekintsd!)

Hogy melyik vitamin mire is szolgál, arról itt olvashattok bővebben.

Visszatérve a salátámra én most 3 zöldségből csináltam: paprikából, paradicsomból és uborkából. Sajnos most nincs szezonja, így muszáj voltam a zöldségesnél beszerezni.És hát igen, a nagymamám termesztett vitaminbombáit meg sem közelíti az ízük, és sajnos nagyon drágán lehet most hozzájuk jutni, de mégis kell a szervezetnek.
A következőkben írok Nektek pár sort ezekről a zöldségekről és fotóim segítségével megláthatjátok, hogy én hogyan is csinálom a salátát.

PAPRIKA
A paprika fajtái Közép-, illetve Dél- Amerikából származnak. Az indiánok termesztették és használták először. Mára az egész világon termesztik a paprika legkülönbözőbb fajtáit.

Hogyan válasszuk? A kemény húsú, ránctalan, üde szárú paprikát válasszuk. Víztartalma miatt fonnyadhat és ráncosodhat, de ilyenkor még főzésre alkalmas lehet.
Néhány praktika: Ha a paprika héját el akarjuk távolítani sütés után, engedjünk rá hideg vizet. Ha csípős paprikát ettünk, igyunk rá tejet. Ha a zöldpaprika túl erős, dobjuk egy percre forró vízbe.

PARADICSOM
A paradicsom Mexikóból és Közép-Amerikából származik, s Európában csak a XVI. század után vált ismertté.

Hogyan válasszuk? Az érett paradicsom enyhe nyomásra lágy húsú, ám keménysége, húsossága vagy levessége fajtánként változó lehet. Csak egy dolog nem hiányozhat: a tipikus illata!
Néhány praktika: A paradicsom héját könnyen lehúzhatjuk, ha előtte 30 másodpercre lobogó vízbe mártjuk. Magjaitól is egyszerűen megszabadíthatjuk, elég, ha a félbevágott paradicsomot finoman tenyerünkbe fogva enyhén kicsavarjuk.

UBORKA
Minden valószínűség szerint India északi részéről ered (ahol legendás történetek szereplője), és nagyon hamar elterjedt Kína és Közel-Kelet felé.

Hogyan válasszuk? Az uborka akkor friss, ha szép zöld és kemény. Én mindig a végeit szoktam megnézni, ha az puha, akkor nem jó.
Néhány praktika: A különféle konyhai eszközök segítségével átváltoztathatjuk az uborkát: - zöldséghámozó késsel és sajtszeletelővel szalagokat és metéltet vághatunk belőle, - konyhakéssel kockákra és rudacskákra vághatjuk, - reszelővel uborkaforgácsokat gyárthatunk (tökéletes leves és tzatziki készítéséhez), - karalábévályóval uborkagolyókat varázsolhatunk, - héjazókéssel a hámozatlan uborkát díszíthetjük.

Még bővebben itt olvashatsz a zöldségekről.

Feta sajtos saláta, kapros öntettel

Először is jól megmosom a zöldségeket, majd az uborkát meghámozom. Apróbb kockákra vágom őket, sózom és mehet is bele a tálba.

A Feta sajtos is kis kockákra vágom, majd összekeverem a zöldségekkel.

Ezután elkészítem az öntetet. 
Egy kis pohár tejfölhöz öntök egy pici vizet. Ízesítem apróra vágott kaporral, oregánóval, sóval, borssal, kevés fokhagymával.
  
Majd az öntetet ráöntöm a salira és jól összekeverem. Tálalás előtt minimum fél órát legyen hűtőben. Én húsokhoz köretként is készítem, de magában is eleszegetem :)

Nagyon egyszerű az elkészítése, egészséges és finom!
Jó étvágyat!

Tartsatok továbbra is velem: www.levendulalak.blogspot.hu






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése